Sfeervol middelpunt van Terschelling

Uw bezoek meer dan waard.

De geschiedenis van het dorp Midsland

( MESLÂNS in het dialect van Midsland )

Midsland, het op één na grootste dorp van Terschelling, gelegen midden op het bewoonde deel van het eiland. Een dorp met een roemruchte geschiedenis. Een dorp, dat de afgelopen eeuw een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een dorp met talloze voorzieningen voor de eilandbewoners en voor de toeristen. Zoals de meeste dorpen op Terschelling heeft Midsland een agrarische oorsprong.

Op oude luchtfoto’s zijn de boerderijen duidelijk herkenbaar. Het is niet bekend wanneer Midsland is ontstaan. De voorganger van de huidige kerk is gebouwd rond 1270, deze is afgebroken eind 19de eeuw en heeft plaatsgemaakt voor de tegenwoordige kruiskerk.

Midsland ontstond ooit op een stukje strandwal met duinbegroeiing te midden van een zeer natte omgeving. Door gunstige ligging met een slenkverbinding naar Striep groeide het dorp na 1500 uit tot het bestuurscentrum van Terschelling. Het Polderhuis en het Drosthuis getuigen nog van deze functie, die nu toebedeeld is aan West, waar het huidige gemeentehuis is gevestigd.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft vooral in de jaren 50 het toerisme een grote vlucht genomen. Midsland werd met in haar omgeving een groot aantal campings en hotels een belangrijk toeristisch centrum. Veel van de huizen zijn in die tijd aangepast om de toerist van moderne gemakken te voorzien. Gelukkig zijn er nog een aantal monumentale gevels te bewonderen. Het is zeer de moeite waard om alles wat het dorp te bieden heeft als toerist te ervaren en de bewogen historische achtergrond te leren kennen.


Het Meslânzer dialect

Terschelling kent drie dialecten, het Schylingers van West, het Aasters van oost Terschelling en het Meslânzers uit Midsland en omstreken. Taalkundigen hebben het Meslânzers dankzij het Hollandse karakter van het dialect vaak beschouwd als een niet Fries maar Nederlands dialect, dit in tegenstelling tot de beide andere dialecten op het eiland.


Meer over Midsland:

Bezienswaardigheden » Winkelen » Uit Eten »